دیجیتال مارکتینگ چیست؟
در دنیای امروز به دلیل گستردگی استفاده از ابزارهای الکترونیک، توسعه فناوری اطلاعات و افزایش متوسط زمان آنلاین بودن کاربران، بازاریابی دیجیتال به عنوان یک دانش و مهارت مستقل شناخته می شود. دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال نوعی بازاریابی محصولات یا خدمات با استفاده از ابزارهای دیجیتال همانند وب، شبکه های اجتماعی، موبایل و ... می باشد.
این نوع بازاریابی هم به صورت آنلاین و هم به صورت آفلاین انجام می شود. نوع آنلاین آن که به بازاریابی آنلاین مشهور است، با استفاده از اینترنت و سایر ابزارهای دیجیتال انجام می شود. در این روش شما می توانید با مشتریان ارتباط برقرار کرده و کمپین های اختصاصی خود را تشکیل دهید. بسته به هزینه و بازدهی صرف شده برای هر کدام از این کمپین ها، می توانید کمپنی را که در جذب مشتری موفق تر بوده، انتخاب کنید و کمپین های با بازده کم را از مسیر بازاریابی خود حذف کنید.
نقش دیجیتال مارکتینگ در توسعه شرکت
امرزه به دلیل توسعه فناوری، کاربران زیادی در وب سایت ها و شبکه های مجازی به دنبال محصول مورد نیاز خود می گردند. بنابراین این نوع بازاریابی به وسیله ابزارهای دیجیتال فرصت مناسبی برای معرفی محصول و جذب مشتری می باشد.
تبلیغات به وسیله سایت یا شبکه های مجازی به عنوان مزیتی رقابتی محسوب می شود چرا که می توانید با استفاده از بودجه ای مشخص و با استفاده از تکینک های بازاریابی موفق در حوزه دیجیتال مارکتینگ، به فروش موفق رسید.
تبلیغات دیجیتال، ایمیل مارکتینگ، بروشورهای آنلاین، استفاده از شبکه های اجتماعی از جمله تکنیک های بازاریابی و ارتباط با مشتری می باشند.
آیا دیجیتال مارکتینگ برای هر کسب و کاری ضروری است؟
بازاریابی دیجیتال به دلیل گستردگی خود پاسخگوی نیازهای هر کسب و کاری در هر صنعتی می باشد. بدون توجه به نوع کسب وکار، بازاریابی دیجیتال باید به گونه ای انجام شود که ابتدا نیازهای مخاطبان را شناسایی و بر اساس آنان محتوای ارزشمندی ایجاد شود. اگر نوع کسب و کار شما از نوع B2B است، بایستی فعالیت های دیجیتال خود را علاوه بر سایت در شبکه های اجتماعی بیزینس محور همانند لینکدین گسترش دهید. یا برای کسب و کارهای از نوع B2C به دلیل هدف نهایی این نوع کسب و کار یعنی جذب مردم به سمت وب سایت و تبدیل کردن آن ها به مشتری، می توانید از کانال هایی مثل اینستاگرام و پینترست برای معرفی محصول و وب سایت خود استفاده کنید.
مزایای دیجیتال مارکتینگ نسبت به دیگر روش ها چیست؟
در بازاریابی دیجیتال می توانیم با استفاده از ابزارهای آنالیز داده به خوبی رفتار مشتریان را بررسی کرده و از این طریق نیازهای مخاطب را به خوبی شناسایی کنیم. برای مثال با استفاده از بررسی کلمات کلیدی و پربازدید ترین کلمات جستجو شده در موتورهای جستجو می توانیم بفهمیم که مشتریان ما دقیقا به چه محصول یا خدماتی نیاز دارند. بنابراین بازاریابی دیجیتال برای هر کسب و کاری سودمند خواهد بود. اگر به خوبی توسط این ابزارها، نیازهای اصلی مشتری را شناسایی کنیم، می توانیم تبلیغاتی هدفمند تر داشته باشیم و در جهت رفع نیازهای مخاطب گام برداریم.
از دیگر مزایای بازاریابی دیجیتال ارتباط بیشتر و موثرتر با مشتریان است. بازاریابی دیجیتال راهی سریع برای خرید محصول توسط مشتری می باشد. مشتریان می توانند تنها با یک کلیک و یا ذخیره پست، در جریان فروش قرار بگیرند. ممکن است آن ها بلافاصله از شما خرید نکنند اما می توانید از این طریق با آن ها رابطه موثری برقرار کنید و در زمان مناسب با جلب اعتماد آنان، مخاطب را به مشتری واقعی خود تبدیل کنید. علاوه بر این ها نسبت به بازاریابی سنتی زمان و هزینه کمتری نیاز دارد. حتی ممکن است وقتی شما خواب هستید محصول شما از طریق تبلیغات به فروش برسد. پس یک جریان درآمدی بدون توقف به حساب می آید. همچنین این نوع بازاریابی طیف وسیعی از مخاطبان را شامل می شودکه این باعث معرفی برند یا محصول شما به افراد بیشتر (صرف نظر از مکان جغرافیایی آن ها) می شود.
- به عنوان یک بازاریاب، حضور مستمر و تبلیغات آنلاین در این نوع بازاریابی از اهمیت زیادی برخوردار است. بازرایابی دیجیتال به دلیل در برداشتن طیف گسترده ای از مخاطب، مکان مناسبی برای انجام تبلیغات و معرفی محصول می باشد. پس همواره از این قابلیت در جهت فروش محصول و معرفی آن استفاده کنید.
- در گذشته ارتباط مداوم با مشتری کار دشواری بوده اما امروزه به لطف بازاریابی دیجیتال می توانید با مشتریان به طور پیوسته ارتباط برقرار کنید و از این طریق روند وفادارسای مشتریان به محصول خود را سرعت بخشید. پس یک بازاریاب حرفه ای از این فرصت استفاده کرده و بدین وسیله باعث رشد شرکت می شود.
- تعامل سازنده در شبکههای مجازی همانند اینستاگرام، لینکدین و... یکی از اصول مهم موفقیت هر کسب و کاری است. بازاریاب ابتدا باید با استفاده از روشهای مختلف بازاریابی، مخاطب هدف را شناسایی و از طریق تبلیغات موثر در شبکههای مجازی بتواند با مخاطب ارتباط برقرار کرده و سبب فروش بیشتر محصول شود. توجه داشته باشید که هر یک از شبکههای مجازی روشهای خاص خود را میطلبد. پس درباره راهکارهای موثر در زمینه تبلیغات در شبکههای اجتماعی مختلف آگاهی کامل را بدست آورید.
برای یادگیری دیجیتال مارکتینگ از کجا شروع کنیم؟
برای شروع کار بهتر است به صورت کلی با اصول اولیه دیجیتال مارکتینگ آشنا شوید. برای این کار میتوانید از وبسایتهای معتبر داخلی و خارجی استفاده و یا از آموزشهای مفید یوتیوب در این زمینه استفاده کنید. علاوه بر اینها روشهایی مانند شرکت در دورههای حضوری یا غیر حضوری برای آموزش دیجیتال مارکتینگ وجود دارد. اما باید منابع را بهدرستی با یکدیگر مقایسه کنید و بهترین منبع را از نظر ارزشمندی محتوا و کاربردی بودن آن انتخاب کنید. بدلیل گستردگی بازاریابی دیجیتال مهم است بر روی یک تخصص متمرکز شوید و مهارتهای لازم در آن زمینه را کسب کنید. مثلا صفر تا صد بازاریابی محتوا ، بازاریابی شبکههای اجتماعی، طراحی سایت، سئو و ... بر اساس نوع بازاریابی خود را یاد بگیرید تا بتوانید بهعنوان یک حرفهای به فعالیت در آن زمینه بپردازید.
انواع ابزارهای دیجیتال مارکتینگ چیست؟
وب سایت مارکتینگ
بازاریابی محتوا
بهینه سازی موتور جستجو (سئو)
ایمیل مارکتینگ
تبلیغات کلیکی
تبلیغات در گوگل
تبلیغات پیامکی
بازاریابی از طریق همکاری در فروش
بازاریابی از طریق شبکه های اجتماعی
ارسال پوش نوتیفیکیشن
ارسال رپورتاژ آگهی
بازاریابی ویروسی
اینفلونسر مارکتینگ
بازاریابی درونگرا و برون گرا
در این قسمت بخشی از این ابزارهای دیجیتال را به شما معرفی می کنیم.
وبسایت مارکتینگ
با توجه به گستردگی فضای وب اولین برخورد مشتری با کسب و کار شما به احتمال زیاد در وبسایت اتفاق میافتد و این به خوبی اهمیت بالای وبسایت را نشان میدهد. مسئله بسیار مهمی که باید به آن توجه کرد امنیت فضای وبسایت نسبت به شبکههای اجتماعی است چرا که شبکههای اجتماعی بعضا راحت از دسترس خارج میشوند.
هر چه طراحی وبسایت شما ساده و زیبا باشد و در آن از مطالب مفید و ارزشمند استفاده کنید، باعث معرفی بیشتر محصول به کاربران شده و در نتیجه فروش محصول افزایش می یابد. آمارها حاکی از آن هستند که در صورت جذاب نبودن طراحی وب سایت 38 درصد از ورودیهای خود را از دست میدهید.
بازاریابی محتوا
بازاریابی محتوا مستقیم با اطلاعات در ارتباط است. خریداران قبل از خرید به دنبال اطلاعات کامل در مورد محصول خود میگردند تا براساس اطلاعات دریافتی انتخاب خود را انجام دهند.
پس به صورت خلاصه میتوان گفت جذب و نگهداری مخاطب از طریق اطلاعات ارزشمند را بازاریابی محتوا میگویند.
از انواع مختلف محتوا میتوان به محتوای متنی، آموزشی، سرگرمکننده، ویدئویی، تصویری، آگاهی بخش اشاره کرد. برای شروع یک کسبوکار در فضای وب از مهمترین محتواها، محتوای متنی است که به دلیل توجه گوگل اهمیت بالایی دارد. پس در ابتدا تمرکزتان را روی بخش محتوای متنی بگذارید و از محتوایی غنی و ارزشمند در حوزه مرتبط با محصول استفاده کنید. به عبارت دیگر با اشتراک گذاری محتوای به روز و جذاب می توانید به مشتری بفهمانید که برای او ارزش قائل هستید و بدین صورت اعتماد مشتری را به خود جلب میکنید.
سئو ( SEO)
بعد از ساخت وبسایت و اشتراک گذاری محتوای مناسب به مرحله سئو (بهینهسازی سایت برای موتورهای جستجو) میرسیم. به صورت خیلی ساده بگوییم اگر وبسایت و محتوای شما به درستی بهینه شود در نتایج جستوجوی گوگل در جایگاه نخست سرچ کاربران قرار میگیرد. رابطه مستقیمی بین جایگاه گوگل و تعداد مخاطب شما وجود دارد. هر چه جایگاه گوگل بالاتر باشد مخاطب شما بیشتر است.
بازاریابی شبکههای اجتماعی
اگر به اطراف خود یک نگاه اجمالی بیاندازید متوجه خواهید شد که 95 درصد از افراد اطراف شما حداقل یک شبکه اجتماعی مثل اینستاگرام یا تلگرام را عضو هستند. مزیت شبکه های اجتماعی نسبت به سایر کانال های دیجیتال این است که اولا پولی در زمینه عضو شدن در این شبکه ها پرداخت نمی کنید ثانیا می توانید با مخاطب یا مشتری خود به طور مستقیم در تماس باشید و محصولات خود را در اختیار آنان قرار دهید. به طور کلی عضویت در شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام، لینکدین، توئیتر، تلگرام، فیسبوک و... علاوه بر بزرگتر کردن دایره مخاطبان شما به رشد برند شما نیز کمک شایانی خواهد کرد.
تبلیغات دیجیتال (Digital Advertising)
مزیت شاخص تبلیغات دیجیتال نسبت به دیگر تبلیغات این است که عملکرد تبلیغ را میتوان به صورت دقیق ارزیابی و آنالیز کرده و در جهت بهبود آن بهینه سازی را انجام داد.
تبلیغات در گوگل (Google Ads)
برای بالا آمدن در رنک گوگل بایستی برای سئو سایت خود وقت کافی بگذارید تا اعتماد گوگل را جذب کنید. این فرایند کاملا زمانبر است و نیاز به تخصص و مهارت کافی در این زمینه می باشد. اما اگر میخواهید به قولی (یک شبه ره صد ساله را بروید) می توانید از تبلیغات گوگل استفاده کنید که نیاز به پرداخت هزینهی بالایی میباشد.
تبلیغات گوگل به صورت PPC است یعنی به ازای هر کلیک که به سایت شما وارد شوند از حساب شما کم خواهد شد و این فرایند تا جایی ادامه دارد که حساب شما شارژ باشد. مزیت بزرگ تبلیغات گوگل این است که ورودیها کاملا هدفمند وارد سایت میشوند یعنی در واقع میتوان محدودیت سنی، زن یا مرد، شهر، کشور و... را اعمال کرد.
نکته: تبلیغات گوگل به هیچ وجه جای سئو رو نخواهند گرفت بلکه صرفا نمایش سایت برای مدت مشخصی است.
رپورتاژ آگهی (Advertorial)
رپورتاژ آگهی به سبکی از تبلیغات گفته میشود که برای جلب اعتماد مخاطبان تولید میشود. چرا که در اولین نگاه نمیتوان تشخیص داد که این محتوا جنبه تبلیغاتی دارد و در قالب یک مقاله خبری با لحن بیطرف عرضه میگردد.
در این روش تبلیغات، شرکتها برای برندسازی یک محتوای آموزشی را تهیه میکنند و این محتوا از طریق خبرگزاریها و سایتهای معتبر با پرداخت هزینه به نمایش گذاشته میشود. رپورتاژ آگهی علاوه بر اینکه نوعی بکلینک است و بر روی سئوی سایت تاثیر مثبت دارد، می تواند به برندسازی محصول شما کمک زیادی کند.
ایمیل مارکتینگ (Email Marketing)
یک بخش ارزشمند و بسیار مهم در دیجتال مارکتینگ بخش حساس ایمیل مارکتینگ است که بایستی دقت کافی برای این بخش حاکم باشد تا مطلب مناسب و درخور کاربر ارسال شود. در واقع باید در ارسال ایمیل دقت بالایی داشته باشیم که کاربر محتوای ما را مستقیم به سطل آشغال ارسال نکند. ایمیل باید حاوی مطالب ارزشمند و مهمی باشد که توجه کاربر را به خود جلب کند. محتوا و سبک ارسال ایمیلها برای هر کسب و کاری متفاوت است و باید به عملکرد آن توجه کافی شود.
بازاریابی پیامکی (SMS Marketing)
اگر کسب و کار شما در ابتدای راه است و هزینههای شما بالاست بازاریابی پیامکی گزینه بسیار مناسبی میباشد. بازاریابی پیامکی در واقع بسیار زود بازده است. در واقع اگر به اصول آن آشنایی کافی داشته باشید قطعا از گزینههای جدی تبلیغات است. شاید یک تصور اشتباه بر شما حاکم باشد که مردم به این پیامها توجه نمیکنند ولی تصور شما کاملا اشتباه است چون از این ابزار ساده و پرسرعت نمیتوان به راحتی گذشت.
بازاریابی برونگرا و درونگرا
دو رویکرد کلی بر بازاریابی حاکم است که به بازاریابی برونگرا و درونگرا معروف هستند. اگه به صورت ساده بخواهیم این دو مفهوم را تعریف کنیم به این صورت است که اگر مشتری به سمت ما بیاید در واقع با بازاریابی برونگرا مواجه هستیم. اما اگر عکس این باشد یعنی ما به سمت مشتری برویم با بازاریابی درونگرا روبهرو شدهایم. دیجیتال مارکتینگ مجموعهای کاملی از بازاریابی درونگرا و برونگرا است. در بازاریابی برونگرا همانطور که ذکر شد کسب و کار به سمت شما میآید. روشهایی مثل رپورتاژ آگهی یا تبلیغات کلیکی گوگل زیرمجموعۀ این نوع بازایابی هستند.
ایدهی بازاریابی درونگرا از اینجا آمده است که مشتری به چه شکل به سمت ما بیاید. در واقع این روش مستقیم با تولید محتوا مرتبط است. در واقع تولید محتوای با ارزش به ما در جذب مخاطب کمک میکند. پس به جای اینکه به دنبال مشتری باشیم وقت خود را بر روی کیفیت کار می گذاریم.