فراوری، ویژگی‌ و خصوصیات سنگ‌های طبیعی

سنگ یکی از مهم ترین و ابتدایی ترین مصالح ساختمانی است که در قسمت های مختلف ساختمان اعم از فضای داخلی و بیرونی استفاده می‌شود. از ویژگی های بارز سنگ های طبیعی نسبت به متریال های دیگر، قابلیت شستشو، تثبیت رنگ، مقاومت باال در برابر عوامل جوی، ضربه، خمش و... می باشد. اگر به فعالیت های ساختمان سازی مشغول هستید یا قرار است منزل خود را بازسازی کنید، بهتر است با انواع سنگ های طبیعی آشنا شده و با توجه به مزایا، معایب و کاربرد هریک از سنگ های طبیعی متناسب با بودجه خود، انتخاب مناسبی داشته باشید. پس با ما همراه باشید.

انواع سنگ ساختمانی

تاریخچه سنگ های طبیعی

قدمت کاربرد سنگ در ساختمان سازی به دیرباز برمی گردد. مورخان زمان قدمت کاربرد سنگ توسط انسان را بیش از 12 هزار سال برآورد کردند. زمانی که انسان های نخستین برای زندگی و رفع نیاز خود از سنگ به عنوان پناهگاه و ملجا خود استفاده می کردند. دوره های پارینه سنگی نشان می دهند که سنگ در گذشته بیشتر از سایر مصالح همانند فلز کاربرد داشته است. با نگاه به گذشته و بناهای قدیمی سنگی همانند تخت جمشید، پاسارگاد، تخت سلیمان و .... در می یابیم که کاربرد انواع سنگ در ساختمان سازی تنها به ایران محدود نبوده بلکه در دنیا نیز نمونه های بسیاری ساخته شده از سنگ مشاهده می شود.

سنگ طبیعی یکی از عمده ترین مصالح مصرفی در صنعت ساختمان سازی است که در کاربردهای گوناگون نظیر نما، پله، کف و دیوار ساختمان ها و مجتمع های تجاری و اداری استفاده می شود. سنگ های ساختمانی از اجتماع یک یا چند کانی تشکیل شده است. سنگ پس از استخراج ازمعدن توسط ماشین آالت و تجهیزات سنگبری، به اندازه دلخواه برش داده می شود.سپس در انواع مختلف ساب خورده، تیشه ای، آنتیک و .... به بازار عرضه می شود. استان های اصفهان و فارس دو قطب مهم تولید و فرآوری سنگ های ساختمان در ایران می باشند که بیشترین سهم ذخایر سنگ های ساختمانی مربوط به سنگ های مرمریت و کمترین آن سنگ های مرمر می باشد.


برای مشاهده مقاله کامل سنگ مرمریت کافی است بر روی اینجا کلیک کنید.


برای انتخاب سنگ طبیعی مناسب باید همواره در نظر داشته باشید که سنگ ساختمانی مورد نظر بودن شیار، ترک، شکستگی، خلخل و فرج، پوسیدگی و الیه سست باشد. علاوه بر این، هرچه سنگ دارای رنگی یکنواخت تر و بدن رگه باشد، کیفیت سنگ باالتر است و در نتیجه از قیمت بیشتری برخوردار است. به طور کلی می توان از سنگ های طبیعی که از مقاومت کافی برخوردار هستند، در عملیات ساختمان سازی به عنوان سنگ لاشه، سنگ قواره، سنگ پالک، سنگ ستون و یا سنگ های تزیینی استفاده کرد.

روش فرآوری و تولید سنگ های طبیعی

سنگ های استخراج شده از معدن عموما قطعات بزرگی هستند که به نام سنگ کوپ شناخته می شوند. سنگ کوپ توسطسیم برش یا تکنولوژی های جدیدتر از معدن سنگ جدا شده و به کارخانه سنگ بری جهت فرآوری سنگ، منتقل می شود.

سنگ های با کاربرد بادبر توسط چکش و تیشه فرآوری می شوند. پس از آن سنگ ساختمانی به اندازه دلخواه برش داده و در حین برش برای ازبین بردن خاک و آلودگی، سنگ شسته می شود. سپس بسته به نوع کاربرد و کیفیت مورد نظر، سنگ ساب و جال داده می شود. ویژگی های سنگ های ساختمانی همان طور که گفته شد سنگ ساختمانی به دلیل ویژگی های منحصر به فرد خود مثل استحکام و مقاومت باال، طول عمر بالا، جلاپذیری مناسب، ثبات رنگ، قابلیت شستشو، مقاومت در برابر رطوبت، فشار، کشش، خمش، ضربه، حرارت، عوامل جوی و مواد اسیدی و قلیایی، سختی بالا نسبت به سایر متریال های ساختمانی همانند چوب، آجر، کامپوزیت و ... بیشتر کاربرد داشته و در اکثر شهرهای ایران نمای سنگی ساختمان به وفور مشاهده می شود. کاربرد سنگ در مکان های مختلف به عنوان پوشش کف، دیوار، راه پله، نما، جدول سنگی، تزیینات داخلی منازل، کانتر آشپزخانه و ... بسته به ویژگی های خاص هر سنگ انتخاب می شود. برای انتخاب سنگ ساختمانی مناسب بایستی عالوه بر آشنایی با انواع سنگ و کاربرد آن ها، ویژگی های سنگ مناسب برای خرید را بشناسیم. بنابراین در این بخش، برخی از ویژگی های تاثیر گذار در انتخاب سنگ ساختمانی خوب را بررسی می کنیم.

فراوری سنگ های ساختمانی| گروه آتی سنگ

رنگ و طرح سنگ طبیعی برای ساختمان

ثبات رنگ سنگ به مکان قرارگیری سنگ بستگی دارد. برای مثال اگر سنگ مرمریت رنگی در فضایی به دور از تابش نورخورشید قرار بگیرد، تغییر رنگ نخواهد داشت. ولی اگر همین سنگ در فضای بیرونی ساختمان و در معرض نور خورشید و عوامل جوی قرار گیرد، به مرور زمان رنگ آن تغییر کرده و ممکن است بر روی سطح سنگ لکه هایی پدیدار شود. بنابراین برای خرید سنگ مناسب از ثبات رنگ سنگ و عدم وجود لکه بر روی سنگ اطمینان حاصل کنید. توجه داشته باشید که هرچه رنگ و طرح سنگ ساختمانی خاص تر باشد، ارزشبیشتری داشته و طبیعتا دارای قیمت بالاتری می باشد. رنگ‌های ساختمانی با رنگ سبز، قرمز، آبی، سنگ های کمیاب با قیمت بالا می باشند.

طرح و رنگ سنگ ساختمانی| گروه آتی سنگ

مقاومت و استحکام سنگ طبیعی

مقاومت سنگ ساختمانی شامل مقاومت در برابر تهاجمات شیمیایی و عوامل هوازدگی است. مقاومت سنگ یکی از مهمترین پارامترهای انتخاب سنگ مناسب می باشد که متاسفانه در بعضی موارد، این پارامتر مهم نادیده گرفته می شود. ساختار و بافت سنگ ساختمانی از عوامل تاثیرگذار بر میزان مقاومت سنگ می باشند. عالوه بر این، مکان نصب سنگ، کاربرد سنگ و شرایط آب و هوایی نیز بر روی مقاومت و استحکام سنگ ساختمانی موثرند. برای مثال در آب و هوای گرم و مرطوب، سنگ ساختمانی بیشتر در معرض هوازدگی شیمیایی در آب وهوای سرد و خشک در معرض هوازدگی فیزیکی می باشد. یک سنگ خوببایستی مقاومت کافی در برابر شرایط فیزیکی و شیمیایی اعم از بارش باران، تغییرات دما، یخبندان، مواد اسیدی و قلیایی و به طور کلی تمامی عوامل فرسایش و تخریب سنگ، مقاوم بوده و تحمل فشاری سنگ بسته به کاربرد آن، قابل قبول باشد. مقاومت فشاری سنگ های بادبر نباید از 150 کیلوگرم بر سانتی متر مربع کمتر باشد.


از صفحه مقالات جامع گروه آتی سنگ بازدید کنید.


 ساختار سنگ

وجود نقاط ضعف در ساختار و بافت سنگ سبب می شود که تاثیر عوامل هوازدگی بر روی سنگ بیشتر شود. یک سنگ ساختمانی با ساختار سالم عاری از هر گونه شیار، شکاف، ترک و رگه ها یا الیه های سست است. به طور کلی سنگ ساختمانی سالم باید بدون پوسیدگی و دارای ساختاری یکنواخت و یک دست باشد.

وجود کانی های ناپایدار در سنگ‌ها

حضورکانی های ناپایدار درون سنگ باعث شده تا این کانی ها در معرض عوامل محیطی تغییر کرده و به آسانی به کانی های دیگر تبدیل می شوند که همین امر سبب تغییر رنگ سنگ به خصوص سنگ های سفید و روشن می شود. برای مثال سولفور آهن موجود در سنگ های ساختمانی و به خصوص سنگ گرانیت در مجاورت رطوبت و اکسیژن هوا به مرور زمان اکسید شده و سبب فرسایش ساختار سنگ و لکه دار شدن آن می‌گردد. همچنین وجود مقادیر زیاد برخی کانی ها نظیر میکا در سنگ مرمر و ماسه سنگ ها سبب تغییر رنگ سنگ می شود. سنگ های آهکی با مقادیر باالی آهک نیز در برابر شرایط مختلف اعم از تغییرات آب و هوایی، بارش باران و ... از مقاومت کافی برخوردار نیستند. لذا با گذشت زمان سطح این گونه سنگ ها شوره زده و لکه های سفید بر روی سطح نمایان می شوند.  سختی سنگ یک سنگ ساختمانی خوب بایستی سختی قابل قبولی داشته باشد و در برابر ضربه و فشار نشکند. سنگ گرانیت از سخت ترین سنگ های ساختمانی است. سنگ گرانیت به دلیل سختی بالا برای استفاده در کارخانجات های صنعتی انتخاب مناسبی است. هرچه سنگ از سختی بیشتری برخوردار باشد، به مراتب استخراج و فرآوری آن نیاز به صرف زمان و هزینه بالا می‌باشد.


برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد سنگ مرمر بر روی اینجا کلیک کنید.


تخلخل سنگ

به سنگی دارای حفرات و خلل و فرج ریز و درشت بر روی سطح خود باشد، سنگ متخلخل می‌گویند. میزان تخلخل سنگ، به نوع سنگ وابسته است. هرچه تخلخل سنگ کمتر باشد، سنگ سنگین تر بوده و از کیفیت باالتری برخوردار است. برای مثال سنگ مرمریت پرشین سیلک جزو سنگ های با تخلخل کم با جذب آب ناچیز 0/3 % محسوب می شود. سنگ گرانیت نیز جزو سنگ ها با میزان تخلخل اندک می باشد. عموما سنگ های آهکی با تخلخل زیاد، جذب آب بیشتری داشته و در نتیجه از دوام کمتری برخوردارند.


در مقاله بعدی که به زودی منتشر می‌کنیم به معرفی انواع سنگ‌هاس ساختمانی می‌پردازیم یا شما میتوانید با کلیک بر روی اینجا به صفحه مقاله جامع در مورد سنگ‌های ساختمانی بروید.


برای مشاهده انواع محصولات گروه آتی سنگ به صفحه فروشگاه بروید.

رمز عبورتان را فراموش کرده‌اید؟

ثبت کلمه عبور خود را فراموش کرده‌اید؟ لطفا شماره همراه یا آدرس ایمیل خودتان را وارد کنید. شما به زودی یک ایمیل یا اس ام اس برای ایجاد کلمه عبور جدید، دریافت خواهید کرد.

بازگشت به بخش ورود

کد دریافتی را وارد نمایید.

بازگشت به بخش ورود

تغییر کلمه عبور

تغییر کلمه عبور

حساب کاربری من

سفارشات

مشاهده سفارش

سبد خرید