سنگ ساختمانی خود را چگونه انتخاب کنیم!!
سنگهای ساختمانی بر اساس زیبایی، رنگ، قیمت، دوام، و کاربرد انتخاب میشوند. معمولا طرح مورد نظر و سلیقه انتخاب کننده است که رنگ، بافت، کیفیت، عمر سنگ و سایر مشخصات ظاهری را تعیین میکند.
انتخاب سنگ بر اساس رنگ
سنگ های ساختمانی از نظر رنگ، طیف رنگی وسیعی از تیره تا خیلی روشن و از گرم تا سرد را شامل می شوند. عموما رنگ های روشن نسبت به تیره محبوبیت بیشتری دارند. در انتخاب رنگ مناسب سنگ همواره به این نکته توجه کنید که سنگ های آهکی به خصوص رنگ های تیره آن ها برای استفاده در نمای بیرونی ساختمان مناسب نبوده و دوام و ماندگاری پایینی دارند چرا که این گونه سنگ ها به سرعت در برابر نور خورشید و آلودگی هوا دچار تغییر رنگ می شوند. ناخالصی و کانی های ناپایدار در سنگ نیز عموما در برابر عوامل محیطی به سرعت تغییر رنگ می دهند. بنابراین هر چه ناخالصی موجود در سنگ کمتر باشد، تغییر رنگ آن در برابر عوامل محیطی کمتر است. علاوه بر این، برخی از سنگ ها همانند گرانیت به دلیل دانه بندی ریز یا متوسط در فاصله دور رنگ بندی آن ها به طور کامل مشخص نیست. برای مثال گرانیت های چند رنگ عموما از فاصله دور به صورت تک رنگ دیده می شوند.و یا فلدسپات های ریز صورتی در گرانیت با دانه بندی ریز به صورت واضح دیده نمی شوند. بنابراین در انتخاب سنگ بر اساس رنگ به این عامل نیز توجه کنید.
انتخاب سنگ بر اساس بافت و تخلخل
بافت سنگ نیز از درشت دانه تا ریز دانه تغییر میکند. عموما سنگ های درشت دانه به دلیل حساسیت بیشتر آن ها به دما، سرعت فرسایش و تخریب بیشتری نسبت به سنگ های دانه ریز دارند.
همان طور که می دانید تخلخل حفرات موجود در سطح سنگ هستند که به مرور با نفوذ آب در این خلل و فرج و انبساط و انقباضات ناگهانی در اثر یخ زدگی آب در این حفرات، سنگ دچار ترک و خوردگی می شود. بنابراین هر چه سنگ از تراکم بیشتر یا به عبارتی تخلخل کمتری برخوردار باشد، میزان مقاومت سنگ در برابر فرسایش تحت عوامل مختلف نظیر هوازدگی، نفوذ آب و ... بیشتر است. از همین رو سنگ های آهکی با تخلخل بالا جهت استفاده در کاربردهای در معرض رطوبت همانند حمام و سرویس بهداشتی مناسب نمی باشند.
برای کنده کاری های تزئینی و سنگ نبشتهها، سنگ های دانه ریز گزینه مناسبی هستند چرا که به راحتی می توان جزئیات یک طرح هنری را روی آن پدید آورد.
انتخاب سنگ بر اساس دوام و ماندگاری
دوام مهمترین عامل برای انتخاب سنگ ساختمانی مناسب است. ماندگاری و دوام یک سنگ به عوامل متعددی بستگی دارد. سنگ مناسب سنگی است که در برابر مواد شیمیایی، ضربه، سایش، عوامل محیطی و جوی و ... دوام کافی را داشته باشد که این موضوع به کاربرد و موقعیت نصب سنگ در ساختمان بستگی دارد. علاوه بر این موارد، شرایط آب و هوایی مثل یخبندان نیز تاثیر بسزایی در تخریب سنگ دارند.
قیمت سنگ ساختمانی
قیمت انواع سنگ ها به نزدیکی محل استخراج به محل فروش، فراوانی سایر مصالح جایگزین و قابلیت کار کردن روی آن بستگی دارد. به طور کلی، سنگ هایی که در نزدیکی محل وجود دارند، ارزانتر از سنگ های وارداتی هستند. سنگ های تولید شده در مقیاس بزرگ ارزانتر از انواع سنگ های کمیاب بوده و نیز سنگ هایی که استخراج و فرآوری آنها ساده تر انجام شود ارزانتر از سنگهایی هستند که برای آماده سازی آنها به زمان و نیروی کار بیشتری نیاز است.
تاثیر ویژگیهای سنگ ساختمانی بر کاربرد آنها
سنگهای متخلخل با سختی کم، قابلیت جذب آب بیشتری داشته و در یخبندان های شدید نسبت به عوامل تخریب مقاومت کمتری دارند لذا معمولا برای آب و هوای سرد و مرطوب مناسب نیستند.
برای کاربرد کف، مقاومت سایشی سنگ نیز باید در نظر گرفته شود و اگر از دو یا تعداد بیشتری سنگ استفاده می شود، مقاومت سایشی آنها باید تقریبا برابر باشند.
در مواردی که از سنگ در اجزای باربر سنگی با پی استفاده می شود مقاومت فشاری سنگ نقش مهمی دارد،
برای کاربرد در نمای بیرونی ساختمان نیز عموما از سنگی استفاده می شود که علاوه بر ظاهر زیبا دارای مقاومت بالایی در برابر گرما، سرما و تابش آفتاب باشد و در عین سبک بودن، چسبندگی بالایی به ملات داشته باشد. یکی از بهترین سنگ ها برای این کاربرد سنگ تراورتن می باشد.
در نمای داخلی ساختمان نیز پارامترهای متعددی در انتخاب سنگ تاثیر گذار هستند. در نمای ساختمان نیز همانند نمای بیرونی ظاهر زیبای سنگ نقش بسزایی در انتخاب سنگ مناسب دارد. علاوه بر آن سنگی که در این کاربرد استفاده می شود بایستی مقاومت بالایی در برابر آب، موادشیمیایی و شوینده، سایش و ضربه داشته و دارای سطحی بدون تخلخل باشد. از بهترین گزینه ها در نمای داخلی ساختمان،سنگ های مرمریت و تراورتن می باشند.