AtiStoneGroup

مقالات و نوشته ها

صفحه اصلی / وبلاگ

هر آنچه که باید درباره سنگ گرانیت، ویژگی ها و کاربرد آن بدانید

گرانیت (سنگ خارا) که از واژه گرانوم گرفته شده، نوعی سنگ آذرین با دانه های درشت و قابل رویت گفته می شود که عمدتا از کانی های معدنی کوارتز و فلدسپات و مقدار کمی میکا، آمفیبول و بیتوتیت تشکیل شده است. 20 تا 60 درصد حجم کل سنگ گرانیت را کوارتز و 10 تا 65 درصد آن را فلدسپات شامل می شود. رنگ روشن سنگ گرانیت به دلیل وجود کانی های کوارتز و فلدسپات می باشد. هرچه میزان کانی های معدنی دیگر همانند میکا، آمفیبول و بیتوتیت بیشتر شود، رنگ سنگ تیره تر خواهد شد. سنگ گرانیت از سرد شدن تدریجی و آرام مواد مذاب در زیر زمین به دست می آید. به دلیل سرد شدن آرام مواد مذاب، بافت این نوع سنگ دانه ای بوده و اندازه برخی از این دانه ها به قدری بزرگ است که بیشتر جرم زمینه سنگ را تشکیل می دهند، در این صورت به بافت آن پروفریتیک می گویند.​​​​​​​
سنگ گرانیت

آنچه در این مقاله میخوانید

رنگ و طرح سنگ گرانیت

رنگ و طرح سنگ گرانیت به کانی های موجود در سنگ و شیمی آن بستگی دارد. تغیی در سرعت انجماد مواد مذاب باعث تغییر در ساختار و اندازه مواد معدنی موجود در سنگ گرانیت می شود. اندازه مختلف این دانه ها سبب ایجاد تنوع در طرح و بافت سنگ گرانیت می شود.
ن بستگی دارد. تغیی در سرعت انجماد مواد مذاب باعث تغییر در ساختار و اندازه مواد معدنی موجود در سنگ گرانیت می شود. اندازه مختلف این دانه ها سبب ایجاد تنوع در طرح و بافت سنگ گرانیت می شود.
از طرفی طیف رنگی متنوع سنگ گرانیت به دلیل وجود مواد معدنی و کانی های مختلف در ساختار سنگ گرانیت می باشد. میزان غلظت این مواد معدنی تا حد زیادی به منبع اصلی سنگ مذاب مربوط می شود. برای مثال اگر سنگ مذاب دارای آمفیبول فراوان باشد، رنگ سنگ تیره خواهد شد.
سنگ گرانیت بر اساس اندازه دانه به 3 دسته زیر تقسیم می شود:
·        دانه ریز (اندازه دانه کمتر از 2 میلی متر)
·        دانه متوسط (اندازه دانه بین 2 تا 5 میلی متر)
·        دانه درشت (اندازه دانه بیش از 5 میلی متر)
گرانیت بر اساس رنگ به انواع زیر طبقه بندی می شود

گرانیت سفید

گرانیت سفید به دلیل وجود کانی ها و ناخالصی های مختلف هرگز به رنگ سفید خالص نیست بلکه دارای سایه های روشن به همراه لکه های زرد مایل به خاکستری است. این نوع گرانیت بیشتر در کشورهای ایتالیا، اسپانیا، پرتغال و نروژ تولید می شود. معروف ترین گرانیت های سفید موجود در بازار عبارتند از: بلائکو کریستال، بیانکو ساردو، تولگا وایت، سزار سفید و غیره می باشد. رنگ روشن این نوع گرانیت فضای داخلی خانه را لوکس و مدرن جلوه می دهد و نسبت به سایر رنگ ها خیلی دیرتر ظاهر خسته کننده به خود می گیرد.
گرانیت سفید معمولا در تزئین سالن هتل ها، راهروها و ساختمان ها کاربرد دارد. با این حال استفاده از گرانیت سفید در نمای بیرونی ساختمان ها توصیه نمی شود. چراکه به دلیل رنگ روشن آن به راحتی آلودگی و گرد و غبار را به خود جذب کرده و با گذشت زمان سبب تغییر رنگ سنگ می شود. رنگ روشن این نوع گرانیت به دلیلل وجود مقادیر فراوان کوارتز (شیری رنگ) و فلدسپات (سفیدمات) می باشد. لکه های تیره آن نیز عمدتا به دلیل حضور کانی های مختلف همانند آمفیبول و بیتوتیت (طلق سیاه) می باشد. گرانیت سفید بروجرد، گرانیت سفید نطنز، گرانیت سفید تکاب، گرانیت زاهدان از جمله رایج ترین سنگ گرانیت با زمینه روشن می باشند.

گرانیت مشکی


رنگ سیاه این نوع گرانیت در نتیجه فراوانی دانه های آمفیبول، بیتوتیت، پیروکسن و مقادیر اندک الیوین می باشد. گرانیت سیاه معمولا در بازار به 2 نوع درجه اول و دوم به فروش می رسد. گرانیت مشکی درجه اول دارای رنگ یکنواخت سیاه و خاکستری با ساختاری همگن است درحالی که گرانیت مشکی درجه دوم دارای کریستال های براق و کوچک پراکنده در پس زمینه اصلی سنگ می باشد. ذخایر عمده گرانیت مشکی در هند و آفریقای جنوبی یافت می شود.
سنگ گرانیت مشکی دارای ساختاری مقاوم و مستحکم است. هرچه رنگ این نوع گرانیت تیره تر باشد، استحکام آن بیشتر خواهد شد. از جمله معروف ترین گرانیت های مشکی،گرانیت مشکی الموت با دانه های سفید ریز ودرشت است که زیبایی خاصی به کف، پلکان و نمای ساختمان می بخشد. از دیگر سنگ های پرفروش موجودد در بازار می توان به گرانیت مشکی تویسرکان، گرانیت مشکی نطنز، گرانیت مشکی پیرانشهر، گرانیت مشکی چایان، گرانیت مشکی سرکان اشاره کرد. از جمله مزایای استفاده از سنگ گرانیت مشکی عبارتند از:
·        مقاومت در برابر حرارت بالا
·        به راحتی خش برنداشته و در برابر ضربه مقاوم می باشد.
·        عدم جذب آلودگی هوا و گرد و غبار
علاوه بر کاربرد این نوع گرانیت در طراحی بیرونی ساختمان ها می توان از آن در ساخت بناهای یادبود و سنگ قبرها نیز استفاده نمود.
​​​​​​​

گرانیت خاکستری


این نوع گرانیت از مقادیر تقریبا یکسان کوارتز، فلدسپار و آمفیبول تشکیل شده است. طیف رنگی این نوع گرانیت از خاکستری روشن تا سیاه را در برمی گیرد. گرانیت شقایق نهبندان با تم خاکستری تیره و دانه های ریز و روشن یکی از گرانیت های پرکاربرد در پروژه های اداری، تجاری و صنعتی به عنوان سنگفرش و نمای بیرونی و داخلی ساختمان می باشد. علاوه بر این از جمله ارزان ترین و پرکاربردترین گرانیت های گل پنبه ای با رنگ خاکستری و دانه های ریز سفید و مشکی گرانیت مروارید مشهد می باشد. گرانیت مروارید مشهد دارای جذب آب نسبتا بالا است. به همین دلیل استفاده از آن در نمای بیرونی توصیه نمی شود. از این نوع گرانیت به طور عمده در سنگفرش پارکینگ، دیواره های داخلی استفاده می شود.
معمولا قیمت گرانیت خاکستری به دلیل فراوانی بیشتر آن در طبیعت، نسبت به سایر گرانیت های سیاه و سفید کمتر است. این نوع از گرانیت با کیفیت بالا بیشتر در کشورهای ایتالیا، اسپانیا، برزیل و چین استخراج می شود. از جمله این گرانیت ها می توان به گرانیت خاکستری سن لوئیس، گرجیو مالاگا و گریس بولا اشاره نمود.
گرانیت خاکستری انتخاب مناسبی برای طراحی نمای بیرونی، کف و پله می باشد. این نوع گرانیت به خصوص در ترکیب با رنگ های دیگر، گیرایی محیط را بیشتر کرده و به ایجاد فضایی زیبا و مدرن کمک می کند.

گرانیت قرمز


گرانیت قرمز به دلیل فراوانی پتاسیم فلدسپار صورتی تشکیل می شود. در این نوع گرانیت احتمال وجود مواد معدنی دیگر همانند اکسید آهن نیز وجود دارد. این نوع گرانیت دارای زمینه اصلی قرمز روشن تا تیره می باشد. کشورهای تولیدکننده این نوع سنگ به طور عمده برزیل، هند، چین و اوکراین می باشد. از متداول ترین گرانیت های قرمز همگن می توان به امپریال قرمز، تراناس قرمز، آفریقای سرخ، گرانیت فیوژن فایر، گرانیت کارمن رد و مپل رد چین اشاره کرد. این نوع گرانیت ها دارای رگه هایی از سایه های آجری قرمز و نارنجی می باشند.
در ایران نیز معادن غنی از گرانیت قرمز وجود دارد. برای مثال گرانیت قرمز یزد یکی از باکیفیت ترین و منحصر به فرد ترین سنگ های گرانیت است که در دو طیف رنگی قرمز روشن و تیره تولید می شود. این نوع گرانیت دارای پس زمینه قرمز با دانه های سفید و تیره همانند شکل زیر می باشد. معدن استخراج این سنگ منطقه قلعه خرگوشی استان یزد می باشد. علاوه بر این، گرانیت قرمز اردستان اصفهان نمونه دیگری از این نوع گرانیت کمیاب می باشد. زیبایی فوق العاده و مقاومت بالای گرانیت قرمز در برابر عوامل جوی سبب شده است که از این نوع گرانیت در محیط خارجی ساختمان ها استفاده گسترده ای شود.   

گرانیت صورتی یا هلویی

هنگامی که سنگ مذاب آذرین دارای کانی صورتی رنگ پتاسیم فلدسپات باشد، گرانیت صورتی حاصل می شود. از جمله معروف ترین گرانیت های صورتی تولید ایران می توان به گرانیت بهاره زنجان اشاره کرد. گرانیت بهاره زنجان دارای زمینه صورتی کم رنگ با دانه های درشت تیره است که از لحاظ بافت شبیه گرانیت خرمدره می باشد. به دلیل محدودیت در استخراج این نوع سنگ میزان تولید و فرآوری آن پایین است و به طور عمده به کشورهای خارجی صادر می گردد.
سنگ گرانیت بهاره زنجان به دلیل مقاومت فشاری بالای آن به عنوان سنگفرش اماکن عمومی و راه پله ها مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع سنگ گرانیت عمدتا به صورت فلیم شده و یا کوبیک فرآوری و عرضه می شود. گرانیت هلویی تایباد، گرانیت هلویی خلخال، گرانیت صورتی زنجان از دیگر گرانیت ها با تم رنگی صورتی یا هلویی می باشد.


گرانیت سبز

رنگ سبز این نوع گرانیت به دلیل حضور مواد معدنی سبز رنگ همانند آمازونیت و انواع سبز فلدسپات می باشد. رنگ این سنگ به طور مستقیم به مواد معدنی موجود در رسوب آن بستگی دارد. به عنوان مثال در اسپانیا عمدتا گرانیت های سبز روشن یافت می شود. در ایران بیشتر تولیدات سنگ گرانیت سبز مربوط به استان خراسان جنوبی می باشد. گرانیت دانه اناری بیرجند با تم رنگی سبز تیره مایل به مشکی با دانه های قرمز رنگ شبیه انار یکی از این نوع گرانیت ها می باشد. این نوع سنگ به دلیل استحکام بالا، جذب آب بسیار پایین و قیمت مناسب گرینه مناسبی برای سنگفرش و نمای داخلی و خارجی واحدهای مسکونی، پروژه های اداری و تجاری می باشد.

سنگ گرانیت کاهویی بیرجند نیز دارای رنگ سبز روشن، از جمله محبوب ترین سنگ های گرانیت نزد معماران و سازندگان بنا می باشد. این نوع سنگ نیز اغلب به صورت کوپ خام یا فرآوری شده به کشورهای اروپایی صادر می شود. گرانیت سبز اردستان، گرانیت سبز یزد از دیگر گرانیت های معروف سبز رنگ می باشند.

 
گرانیت آبی

یکی از کمیاب ترین گرانیت های موجود در بازار، گرانیت آبی است. این نوع سنگ، گونه ای آذرین از مونزونیت می باشد. گرانیت آبی نروژ یکی از معروف ترین گرانیت های وارداتی است. این نوع سنگ به صورت اسلب و محدود وارد کشور شده و از قیمت بالایی برخوردار است. به دلیل زیبایی فوق العاده این سنگ، از آن به عنوان سنگ های دکوراتیو، سنگ کانتر آشپزخانه، سرویس بهداشتی و دیوار پشت تلویزیون استفاده می شود. گرانیت فیروزه مشهد نیز با زمینه آبی فیروزه ای و خطوط طلایی یکی دیگ از خاص ترین سنگ های ساختمانی دنیا می باشد.

ویژگی های سنگ گرانیت

همان طور که می دانید گرانیت دارای وزن نسبتا سنگین، ساختاری سخت و زبر است که همین ویژگی ها سبب شده تا این سنگ از جمله پرکاربردترین سنگ های ساختمانی در طول تاریخ بشریت باشد. مقاومت فشاری این سنگ معمولا بالاتر از 200 مگاپاسکال است و وزن مخصوص آن برابر 2.7 گرم بر سانتی متر مکعب می باشد. مقاومت حرارتی آن به نسبت بالا بوده و قادر است تا دمای 400 درجه فارنهایت را تحمل کند. علاوه بر این، تفاوت در اندازه دانه های موجود در این سنگ سبب تغییر در مقاومت و استحکام سنگ های گرانیت شده است. هرچه اندازه دانه ها بزرگتر باشد، شکنندگی و تردبودن سنگ افزایش یافته و استحکام آن کاهش می یابد. از جمله مزایا و معایب سنگ گرانیت عبارتنداز:


مزایای استفاده از سنگ گرانیت

  • وجود کانی های مختلف با رنگ های گوناگون در سنگ گرانیت سبب تنوع بالای رنگ و طرح این سنگ شده است. از جمله رنگ های پرفروش سنگ گرانیت در بازار ایران، خاکستری، مشکی، سفید، سبز و قرمز می باشند.
  • به دلیل مقاومت بالای سنگ گرانیت، طول عمر و دوام این سنگ نسبت به سنگ های ساختمانی دیگر نظیر سنگ مرمریت، تراورتن، چینی و … بیشتر است.
  • سنگ گرانیت برگرفته از طبیعت است و همین ویژگی این سنگ سبب شده تا با سایر مصالح ساختمانی مثل شیشه، فولاد و چوب سازگاری خوبی داشته باشد.
  • سنگ گرانیت سنگی مقاوم در برابر نفوذ آب است. در نتیجه قابلیت استفاده به عنوان کفپوش و سنگ پله در محیط های مرطوب را دارد
  • سنگ گرانیت دارای مقاومت بالایی در برابر ساییدگی، خوردگی و فرسایش است. علاوه بر این در برابر فشار مستحکم می باشد. به همین دلیل انتخاب مناسبی برای راه پله ساختمان ها می باشد.
  • سنگ گرانیت در برابر شرایط جوی مقاوم بوده و در اثر سرما یا گرمای ناگهانی کمتر دچار تخریب می شود.
  • سنگ گرانیت از جمله سنگ های بسیار سخت و بادوام است که از قابلیت ساب پذیری بالایی برخوردار می باشد.
  • خوشبختاننه امروزه تولید و فرآوری سنگ گرانیت در ایران روند روبه رشدی را به دنبال دارد. از مهمترین معادن سنگی غنی از گرانیت می توان به شهرهای نطنز، نهبندان خراسان، زاهدان، تویسرکان همدان اشاره کرد.
  • شرایط نگهداری سنگ گرانیت آسان است.
  • سنگ گرانیت به راحتی خش برنمی دارد و مقاومت بالایی در برابر ضربه و خش از خود نشان می دهد.


معایب استفاده از سنگ گرانیت

  • برخی از سنگ های گرانیت دارای ذرات آهن هستند که این آهن با گذشت زمان و در تماس با رطوبت محیط زنگ زده و علاوه بر کاهش زیبایی نما، سبب تخریب سریع تر سنگ می شود.
  • کاربرد سنگ گرانیت در نما به دلیل نبود عایق صوتی و عایق حرارتی پیشنهاد نمی شود چرا که به هدررفت انرژی کمک می کند.
  • به دلیل پیچیده بودن فرایند استخراج و فرآوری سنگ گرانیت، این سنگ نسبت به سایر سنگ های ساختمانی گران تر است.
  • عدم چسبندگی مناسب سنگ گرانیت به ملات سبب می شود که بعد از مدت کوتاهی سنگ از محل خود جدا شده و باعث خسارات جانی یا مالی شود. برای جلوگیری از بروز این اتفاق توصیه می شود که هنگام استفاده از این سنگ در نمای ساختمان حتما از پلاک استفاده کنید.
  • سرعت اجرای سنگ گرانیت پایین است. در نتیجه هزینه نصب آن به مراتب بالاتر می شود.
  • وزن بالای سنگ گرانیت باعث شده تا بار مرده اضافی بر ساختمان تحمیل شود.
  • سنگ گرانیت به دلیل جذب و انتشار امواج رادیواکتیو برای محیط های بسته به خصوص بیمارستان ها مناسب نمی باشد.
  • سطح سنگ ها متخلخل است لذا استفاده از آن ها در فضای بیرونی ساختمان باعث جذب آلودگی و گرد و غبار هوا شده و بعد از گذشت زمان کوتاهی طرح و رنگ آن ها تغییر می کند.
  • در هنگام براش برف و باران سطح سنگ لکه دار می شود.
  • برخی از رنگ های سنگ گرانیت همانند سنگ گرانیت سبزرنگ به غیر از پریدوتیت ها در اثر تابش نور خورشید تغییر رنگ می دهند.

انواع سنگ گرانیت


سنگ های گرانیت از نظر زمان تشکیل به 3 دسته کلی تقسیم می شوند. سنگ های گرانیتی که در دوران قبل از زمین شناسی، حدود 2 میلیون سال قبل، تشکیل شده اند. این نوع سنگ ها به دلیل اینکه ددر زمان کوه زایی زمین تشکیل شدند، به عنوان سنگ های تزیینی کاربرد ندارند.
انواع دیگر سنگ های گرانیت در دوران مزوزوئیک و سنوزوئیک پدیدار شدند. این گونه سنگ ها به دلیل زیبایی منحصر به فرد خود در کاربردهای ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرند. بنابراین می تووان گفت که سنگ های گرانیت بسته به زمان، مکان و شرایط تشکیل با یک دیگر متفاوت بوده که باعث ایجاد تنوع در طرح و رنگ سنگ های گرانیت می شود. رنگ اصلی که برای نامگذاری سنگ های گرانیت استفاده می شود، رنگ اکثریت کانی های تشکیل دهنده آن می باشد.
سنگ های گرانیت از نظر سورت بندی در بازار فروش به 3 درجه سوپر، ممتاز و یک دسته بندی می شوند. عوامل تعیین کننده نوع سورت بندی سنگ گرانیت شامل موارد زیر است:

·        نوع سنگ
·        ساب سنگ
·        ابعاد سنگ و گونیا بودن ابعاد
·        عدم وجود غده
·        عدم شکستگی، ترک و لب پر بودن سنگ

همان طور که می دانید ایران یکی از بزرگترین تولیدکنندگان سنگ گرانیت در دنیا می باشد. وجود معادن مختلف در سراسر کشور سبب شده که انواع گوناگون سنگ گرانیت تولید و فرآوری شود.
متاسفانه در کشورما به دلایل مختلف اعم از تحریم، واسطه گری، نبود ماشین آلات و تجهیزات نوین مطابق تکنولوژی های به روز دنیا، تولید و فرآوری این سنگ ارزشمند آن طور که شایسته است، انجام نمی شود. لذا نسبت به سال های قبل صادرات سنگ گرانیت به کشورهای خارجی با مشکل روبه رو شده است.
از جمله معروف ترین و بهترین سنگ های گرانیت ایرانی می توان به:

·        گرانیت نهبندان آستان
·        گرانیت خرمدره
·        گرانیت گل پنبه ای همدان
·        گرانیت زاهدان
·        گرانیت سبز بیرجند
·        گرانیت فیروزه ای بیرجند
·        گرانیت سبز جنگلی خراسان
·        گرانیت سبزکاهویی خراسان
·        گرانیت مروارید مشهد
·        گرانیت شاهین دژ
·        گرانیت مشکی سرکان
·        گرانیت چایان
·        گرانیت مشکی نطنز
·        گرانیت مشکی الموت
·        گرانیت سفید نطنز
·        گرانیت بروجرد
·        گرانیت الوند
·        گرانیت قرمز نائین
·        گرانیت قرمز گل آباد نایین
·        گرانیت قرمز اردستان
·        گرانیت قرمز یزد
·        گرانیت صورتی زنجان
·        گرانیت هلویی تایباد اشاره کرد.

از گرانیت های معروف دنیا نیز می توان به :
·        گرانیت آبی نروژ
·        گرانیت بلک کازمیک
·        گراننیت ماگما گلد
·        گرانیت دلیکاتوس
·        گرانیت آزول ماکاباس
·        گرانیت سوپر وایت ایتالیا
·        گرانیت براون آنتیک

گرانیت سبز آمازونیت و غیره اشاره کرد.

کیفیت و دوام سنگ گرانیت


همان طور که می دانید گرانیت از دسته سنگ های آذرین درونی است که با سرد شدن تدریجی مواد مذاب تشکیل می شود. هرچه دانه های سنگ گرانیت یکنواخت تر و ریزتر باشد، سنگ باکیفیت تر است. گرانیت های دانه درشت از دوام کمتری برخوردارند. این سنگ بسیار سخت، بادوام و جلاپذیر است. سختی و یکنواختی سنگ گرانیت از سنگ های آهکی بیشتر است. با این حال جلاپذیری سنگ گرانیت تا مرحله آینه ای شدن سبب شده تا از این سنگ به عنوان سنگ های تزئینی در کاربردهای مختلف استفاده شود.
گرانیت از مقاومت و استحکام بالایی برخوردار است و از جمله مقاوم ترین سنگ ها پس از الماس، سنگ های قیمتی و یاقوت کبود است. مقاومت این سنگ نسبت به سنگ مرمر و تراورتن بیشتر است. علت عمده سختی و مقاومت بالای آن، وجود دانه های فراوان کوارتز در محتوای خود می باشد. مقاومت بعضی از گرانیت ها به قدری است که می تواند به چاقو آسیب برساند. بنابراین با مراقبت صحیح و اصولی از این سنگ سال های سال می تواندی از این سنگ استفاده کنید. در مقالات بعدی با شرایط و نحوه مراقبت از سنگ گرانیت آشنا خواهیم شد.
بناهای ساخته شده از این سنگ با گذر زمان ارزش خود را از دست نداده بلکه اعتبار آن افزایش می یابد. سنگ گرانیت تجزیه پذیر است بنابراین پس از استفاده به مدت طولانی می توان آن را بازیافت نمود.
مقاومت سنگ گرانیت در برابر عوامل محیطی مثل باران اسیدی، یخ زدگی و هوازدگی نیز بالاست. در نتیجه برای فضای داخلی و خارجی ساختمان انتخاب مناسبی است. بناهای یادبود، پله ها، ستون ها، کف سازی و جدول سازی از جمله کاربردهای سنگ گرانیت می باشد. گرانیت به راحتی خش برنمی دارد و در برابر لکه دار شدن نیز مقاوم است. به همین دلیل در ساختمان های تجاری و صنعتی بسیار مناسب است.
سنگ گرانیت جزو سنگین ترین سنگ های ساختمانی است. لذا استفاده از آن در نمای بیرونی ساختمان به دلیل سقوط سنگ توصیه نمی شود. گرانیت در مقابل خوردگی مقاومت بسیار بالایی دارد و همین ویژگی سبب شده تا از این سنگ در آزمایشگاه ها نیز استفاده شود.
میزان تخلخل این سنگ پایین است (ضریب جذب آب بین 0.17 تا 0.5 درصد) و همین قضیه سبب شده تا سنگ گرانیت در برابر نفوذ آب مقاوم باشد. از این سنگ در ساخت سینک روشویی، کفپوش و … استفاده می شود. برخلاف سنگ مرمر، سنگ گرانیت در برابر قارچ ها و سایر میکروارگانیسم ها مقاوم می باشد. به دلیل نقطه ذوب بسیار بالای این سنگ (حدود 700 درجه سانتی گراد) ، در برابر حرارت و تغییرات دمایی مقاوم می باشد و ظاهر و کارایی خود را حفظ می کند.
علاوه بر این ها سنگ گرانیت در برابر گرما و سرما مستحکم است. لذا می توان از آن در پله ها، خاکریزها و ساختمان ها به طور گسترده استفاده کرد. در براب ضربه، فشار، سایش، شکستگی و به طور کلی صدمات جسمی و شیمیایی دارای مقاومت عالی است. پس اگر از این سنگ در مکان های پررفت و آمد و شلوغ استفاده کردید. اصلا نگران تخریب و از بین رفتن سنگ نباشید. گرانیت در اثر استفاده دچار سوختن و خرابی نخواهد شد.
تولید و فرآوری سنگ گرانیت قدری مشکل است و نیاز به تجهیزات و ماشین آلات به روز دارد. گرانیت با استفاده از الماس برش داده می شود.
اگر اولویت شما در انتخاب سنگ مناسب، دوام، عدم تخریب سنگ، مقاومت در برابر عوامل محیطی، ضد آب بودن و همچنین سهولت در شرایط نگهداری است، سنگ گرانیت گزینه منسبی می باشد. بنابراین زیبایی، دوام و مقاومت بالا، بافت یکسان و یکنواخت سبب شده تا گرانیت به سنگی منحصر به فرد تبدیل شود. بدون تردید سنگ گرانیت بهترین گزینه برای معماران و سازندگان می باشد.​​​​​​​

قیمت سنگ گرانیت


قیمت بالای سنگ های ساختمانی به خصوص سنگ گرانیت اغلب از محبوبیت آن ها می کاهد. اما با این حال سنگ گرانیت عمدتا به دلیل زیبایی، درخشندگی، مقاومت و استحکام بالا، دوام و مرغوبیت، تنوع رنگی و بافت یکنواخت خود شهرت یافته است. به طور کلی پارامترهای مختلفی بر قیمت سنگ گرانیت تاثیر می گذارد که از جمله آن ها می توان به:

کیفیت و آنالیز سنگ

آنالیز فیزیکی و شیمیایی سنگ گرانیت نشان دهنده کیفیت سنگ می باشد. هرچه آنالیز سنگ به مقدار مطلوب نزدیک تر باشد، کیفیت سنگ بالاتر است که در نتیجه از قیمت بالاتری نیز برخوردار است.

تنوع در رنگ و طرح
هرچه رنگ و طرح سنگ گرانیت خاص تر و کمیاب تر باشد، قیمت بالاتری دارد. به عنوان مثال گرانیت های آبی و قرمز جزو گرانیت های منحصر به فرد با قیمت بالا می باشند.

ابعاد سنگ

کاربرد عمده سنگ گرانیت در کف سازی و نمای ساختمان ها سبب شده تا ضخامت سنگ از اهمیت ویژه ای برخوردار باشد. سنگ فرش به دلیل داشتن مقاومت فشاری بالا و سنگ نما به جهت اسکوپ کردن بایستی ضخامت یا قطر مناسبی داشته باشند. ابعاد سنگ نیز در نحوه قیمت گذاری سنگ نقش بسزایی دارد. هرچه ابعاد سنگ بزرگتر باشد، قیمت بالاتری دارد.


سورت دقیق سنگ

بافت سنگ گرانیت نسبت به سایر سنگ های ساختمانی یکنواخت تر می باشد. لذا لکه های سیاه رنگ در سنگ گرانیت جزو نقاط ضعف سنگ تلقی می شود و عموما بر اساس وجود همین لکه ها درجه بندی می گردند. هرچه سنگ یکنواخت تر و فاقد لکه باشد، قیمت بیشتری دارد.


نوع فرآوری و تولید سنگ

​​​​​​نوع فرآوری سنگ نیز از عوامل تاثیر گذار در قیمت سنگ است. دقت در برش و گونیا بودن سنگ، ساب و پولیش سنگ، قیمت سنگ گرانیت را تعیین می کند. علاوه بر این، تمامی هزینه های استخراج، تولید و توزیع این سنگ نسبت به سایر سنگ های دیگر به جهت فرآوری سخت، بالاتر است. لذا قیمت سنگ گرانیت گران تر است.


معادن سنگ

پارامتر بعدی که بر روی قیمت سنگ تاثیر مستقیم دارد، معادن آن است. برای مثال سنگ گرانیت مروارید مشهد نسبت به سایر سنگ های گرانیت قیمت کمتری دارد.

کاربرد سنگ گرانیت


سنگ گرانیت یکی از شناخته شده ترین سنگ های آذرین است که معمولا به صورت سنگ بنا استخراج می شود. سنگ گرانیت در کاربردهای مختلف به صورت پلاک، پله، کابینت، فرشی و اسلب مورد استفاده قرار می گیرد. گرانیت به دلیل طول عمر بسیار بالا، مقاومت و دوام خوب، هزاران سال است که در کاربردهای داخلی و خارجی مورد استفاده قرار می گیرد. سنگ فرش خیابان ها نمونه ای از کاربرد این سنگ با ارزش می باشد. سنگ فرش خیابان ها یا پیاده روها از قطعات سنگ گرانیت به صورت سنگ کوبیک و مکعبی شکل در رنگ و طرح های متنوع تشکیل شده است.
امروزه از سنگ گرانیت به جهت مقاومت بالا در برابر حرارت در فضای داخلی منازل به عنوان کانتر آشپزخانه، صفحات کابینت و … استفاده می شود. گرانیت ساب خورده و برش خورده در ساختمان سازی، پروژه های ملی و شهری، روکش های تزئینی نمای پل، مجسمه های تزئینی، سنگ قبر و یادبود و بسیاری از کاربردهای دیگر مورد استفاده قرار می گیرد. گرانیت سنگی سخت است بنابراین برای حکاکی و مجسمه سازی با این سنگ نیازمند مهارت ویژه ای است.
علاوه بر استفاده به عنوان کانتر آشپزخانه می توان از سنگ گرانیت در پله های ساختمان ها، نمای شومینه، کفپوش و سنگفرش واحدها استفاده نمود. همچنین استفاده از گرانیت در نمای بیرونی ساختمان ها بلامانع است اما همواره توجه داشته باشید که به دلیل وزن سنگین گرانیت، امکان ریزش سنگ از نما وجود دارد. لذا برای جلوگیری از این اتفاق، اسکوپ کردن سنگ فراموش نشود.
مقاومت بالا سنگ گرانیت در برابر سایش و فشار سبب شده که از گرانیت در مکان های شلوغ و پرتردد مثل سنگ فرش و پله ساختمان های اداری و تجاری و ایستگاه های مترو استفاده شود. بنابراین گرانیت بهترین انتخاب برای پله های ساختمان است چرا که راه پله ها به دلیل تردد زیاد همواره در معرض سایش، شکستگی و آلودگی می باشد. در نتیجه باید از سنگی مانند سنگ گرانیت که در برابر سایش و فشار مقاوم است، استفاده نمود.
قطعات گرانیت استفاده شده می تواند دارای سطح ناهموار باشد یا تمامی سطح آن ساب و صیقل کاری شده باشد. برای همین اگر می خواهید به عنوان کفپوش گرانیتی در ساختمان خود استفاده کنید، باید به سربودن آن توجه کنید. برای ایجاد اصطکاک بیشتر بر روی سطح می توانید از فرایندهای تیشه کاری، بوش همر، سند بلاست یا شات بلاست و فلیم بر روی آن استفاده کرد.
امروزه استفاده از سنگ گرانیت به جهت زیبایی، مقاومت در برابر حرارت و نفوذ آب در فضای داخلی منازل به عنوان کانتر آشپزخانه (کانتر تاپ) و صفحات روی کابینت گسترش یافته است. .سنگ گرانیت میزان جذب آلودگی کمتری نسبت به سایر سنگ های ساختمانی دارد. بنابراین از آن به عنوان بهداشتی ترین سنگ ساختمانی یاد می شود.
همان طور که گفته شد، سنگ گرانیت در برابر جذب آب مقاوم است بنابراین می توان از این سنگ در طراحی دکوراسیون سرویس بهداشتی و حمام استفاده کرد.برای مثال می توان از گرانیت در دیوارهای سرویس بهداشتی یا کفپوش استفاده نمود. علاوه بر این، از قطعات کوچک و شکسته سنگ گرانیت نیز در ساخت جاده، سنگ ریزه ریل راه آهن، فوندانسیون به عنوان پرکننده استفاده می شود. سنگ گرانیت به دلیل کاربرد فراوان، یکی از متداول ترین سنگ های ساختمانی در صنعت ساختمان سازی می باشد.
همواره در کاربردهای مختلف به هماهنگی رنگ و طرح سنگ گرانیت (گرم یا سرد بودن رنگ، جنس و …) با طراحی دکوراسیون منزل خود توجه کنید. چرا که همین مسئله سبب می شود تا زیبایی و گیرایی محیط دوچندان شود. در طرحی داخلی منازل برای مثال دیوار پشت تلویزیون، قسمتی از فضای نشیمن و اتاق غذا خوری می توان از سنگ گرانیت بهره برد. سنگ گرانیت به دلیل رنگ و طرح خاص خود طرفداران زیادی داشته و جذابیت محیط با استفاده از این سنگ ارزشمند دوچندان می شود.

درجه‌ بندی سنگ گرانیت

گرانیت به صورت کلی در سه گرید متفاوت تقسیم بندی می‌شود که به پارامتر‌های مختلفی بستگی دارد مانند:

  • رگه‌های گرانیت
  • حفره‌ها موجود در سنگ
  • علائم روی سنگ
  • ضخامت سنگ فراوری شده
  • مواد نرم داخل ترکیب سنگ
  • رنگ‌های موجود گرانیت
  • همچنین کشور و محل جغرافیایی من در تعیین درجه تاثیر گذار است.


در اینجا نحوه تقسیم این درجات آورده شده است:

گرید 1 سنگ گرانیت یا گرید اقتصادی
این گرید از سنگ گرانیت به گرید تجاری یا اقتصادی معروف است  و برای مبلمان یا آپارتمان استفاده شود.این درجه از سنگ بسیار نازک‌ و ارزان است ، اما با رنگ‌ها و الگوهای متنوعی عرضه می‌شود. و نباید از این سنگ در محل‌های پر رفت و آمد استفاده کنید.

گرانیت گرید 2 یا گرانیت گرید متوسط
این گرید طور معمول دارای ضخامت متوسط 2 سانتی متر است و در طرح‌ و رنگ‌ منحصر به فرد تر از گرید 1 ارائه می‌شود. که معمولاً این نوع از گرانیت از کشورهای برزیل و هند می‌آید .

گرانیت گرید 3 بالاترین گرید سنگ گرانیت
​​​​​​​بالاترین گرید سنگ گرانیت که  از همه گرانتر است با بهترین کیفیت، الگوهای نامتعارف و رنگ‌های خاص و دارای مقدار قابل توجهی مواد معدنی نرم و سخت است.​​​​​​​

تفاوت های سنگ گرانیت با کاشی و سرامیک
 

شکل ظاهری

کاشی و سرامیک به دلیل مصنوعی بودن و پخت بر اثر دما و فشار و آزاد بودن در اضافه کردن هر نوع افزودنی از نظر رنگ، ظاهر، الگوها و سبک‌ها تنوع بسیاری دارد اما در مقابل سنگ گرانیت به خاطر طبیعی بودن طرح و زنگ بسیار کمتری دارا است.

دوام و سختی

کاشی و سرامیک به دلیل ظرافتی که دارند هزینه نگهداری بالایی نیاز دارد اما در مقابل گرانیت از مقاوم‌ترین و سخت‌ترین سنگ‌های ساختمانی است که باعث شده در برابر ضربه و فشار مقاومت بسیار داشته باشد و نیاز به نگهداری آنچنانی ندارد.

هزینه و قیمت

کاشی و سرامیک با داشتن تونع زیاد هزینه بسیار کمتری نسبت به سنگ گرانیت دارند چون به خحاطر سرسختی سنگ گرانیت هزینه فراوری بالایی نیز دارد. اما به دلیل ویژگی‌های مانند ماندگاری و مقاومت بسیار بالا استفاده از این سنگ کاملا توجیه پذیر است.

نصب و استفاده

کاشی و سرامیک نیاز به یک استاد ماهر ندارد و نصب آن به راحتی انجام می‌شود اما سنگ گرانیت نصب و برش آن به مراتب سخت‌تر و نیاز به استادکار ماهر دارد.

مقاومت در برابر رطوبت

کاشی و سرامیک با اینکه در برابر رطوبت مقاوم هستند و از آن‌ها به عنوان کفپوش در مناطق مرطوب استفاده می‌کنند اما این موضوع می‌تواند در دراز دچار پوسیدگی، خوردگی می‌شوند و بافت کاشی کم کم از بین می‌رود. اما سنگ گرانیت بسیار تراکم مولکولی بالایی دارد و از سخت‌ترین و مقاوم ترین مرتیال‌های مورد استفاده در ساختمان است.

محصولات آتی سنگ

مرمریت پرشین سیلک

مرمریت فیوژن

چینی کویر سبز

مرمریت آتی براون

چینی مارون

چینی کانو

آخرین مطالب